De Vlaamse regering heeft een decreet goedgekeurd dat personen met een beperking meer autonomie geeft over hun uitkering. Elke persoon met een erkende handicap en nood aan ondersteuning krijgt een basisuitkering. Wie meer hulp nodig heeft, kan een cashbedrag of voucher krijgen waarmee hij bijvoorbeeld kan aankloppen bij een voorziening. De verenigingen reageren verdeeld.

Het nieuwe decreet lanceert een nieuwe aanpak van de financiering bij personen met een handicap. Vertrekpunt is niet langer het aanbod aan zorg, maar de vraag ernaar. Het moet personen met een handicap toelaten hun zorg meer in eigen handen te nemen.

Elke persoon met een erkende handicap en nood aan ondersteuning zal recht hebben op een basisuitkering. Daarover kan de persoon in kwestie zelfstandig beslissen wat ermee gebeurt. Wie een familielid die bijvoorbeeld enkele keren per week (para)medische zorgen verleent, wil betalen, kan dat voortaan.

Wie meer hulp nodig heeft dan het budget toelaat, kan een cashbedrag of voucher krijgen waarmee hij of zij bijvoorbeeld kan aankloppen bij een voorziening.

Doordat in de sector van de personen met een handicap de vraag naar zorg groter is dan het aanbod, is door de jaren heen een wachtlijst ontstaan. Volgens de laatste cijfers van midden 2013, wachten ruim 21.500 mensen op hulp. De nieuwe aanpak moet daarin verandering brengen, maar de wachtlijsten wegwerken is nog niet voor morgen, waarschuwt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Volgens hem gaat het om een fundamentele wijziging in het systeem, maar "het huidige budget zal niet volstaan om alle bestaande en toekomstige vragen onmiddellijk te beantwoorden".

Vandeurzen hoopt dat het decreet nog voor de verkiezingen goedgekeurd kan worden door het parlement, al is het de volgende Vlaamse regering die zal moeten bepalen hoeveel geld er wordt vrijgemaakt. Vandeurzen denkt het zal leiden tot meer zorggarantie, en je zelf als persoon met een handicap zelf het bestuur in handen hebben."

Verenigingen reageren verdeeld

De verenigingen van personen met een handicap reageren intussen verdeeld op de plannen. Ze vrezen onder andere dat er nog meer beroep zal moeten worden gedaan op het eigen netwerk van mantelzorgers. Het precieze bedrag van het forfait moet door de volgende regering worden vastgelegd, maar volgens de organisaties zal het om zo'n 300 à 400 euro per maand gaan.

Belangenorganisatie GRIP (Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap) hekelt het feit dat het basisforfait niet gedifferentieerd is, en dat iedereen hetzelfde bedrag krijgt. "Ook de tweede trap is met vier of vijf categorieën onvoldoende gedifferentieerd", zegt Katrijn Ruts van GRIP. "Veel mensen gaan bovendien niet eens in die tweede trap raken."

De organisatie vreest ook dat personen met een handicap nog meer beroep zullen moeten doen op hun eigen mantelzorgers. "Het aanspreken van het eigen netwerk zou een keuze van de persoon zelf moeten zijn", vindt Ruts.

Kan maatregel de wachtlijsten oplossen?

Zorggebruikers.be laat een positiever verhaal horen. "Deze maatregel is een conditio sine qua non om de wachtlijsten op te lossen", zegt Marc Van Gestel, maar ook: "Zolang het budget beperkt blijft, zullen die lijsten nooit verdwijnen".

De organisatie vindt het een fout uitgangspunt dat de omvang van de uitkering afhankelijk is van een vooraf, door de regering vastgesteld, totaalbudget. "Iedereen met een terechte zorgvraag moet een toereikend bedrag krijgen", aldus Van Gestel.

Bron : DeRedactie.be